Thread view
WarGames » Veikla » Dirbtuvės
[D]teptukai
374
Parašiau, nes tema labiau verta gilesnio apsvarstymo, negu pasirėkavimai šaukykloje.

Teptukų esu turėjęs visokių ir turiu visokių. Buvo laikas, kai iš viso stengiausi apsieiti be teptuko (dažus tepdavau maža glaistykle), nes turiu polinkį nusismulkinti. Pradėjęs dažyti miniatiūras, galima sakyti, iš naujo atradau mažus teptukus ir galiu nebijoti nusismulkinti. Taigi pasistengsiu nešnekėti apie visus kitus teptukus išskyrus naudojamus miniatiūrų dažymui. Ir dar vienas dalykas, visa tai kas čia parašyta yra mano supratimas, kuris nepretenduoja būti vieninteliu ir teisingu. Vėlgi nerašysiu apie specialiai miniatiūroms dažyti skirtus teptukus, aš jų, tarkime, nenaudoju, taigi, tarkime, nieko apie juos ir nežinau.

Plaukas:

Tinka vidutiniai labiau į minkštesnius teptukai gerai laikantys tašką. Kadangi dažome akrilu galima naudoti sintetinius, sabalo, kolonoko (angl.kolinsky, liet.sibirinio šeško) plauko teptukus. Voverės netinka, jie per minšti, skirti akvarelei. Analogiškų parametrų pigiausi sintetiniai, kol nauji, jie dažo pakenčiamai, bet akrilas labai greitai juos sugraužia (tarnavimo laikas nurodytas atsižvelgiant į tai, kad visi teptukai saugomi ir labai rūpestingai prižiūrimi). Sabalo (pvz red sable) geresni ir brangesni, geriausi yra kolinsky sable, savaime aišku jie patys brangiausi, tačiau rūpestingai prižiūrimi tarnauja gana ilgai.

Forma:

Iš principo apvalūs, visa kita skonio reikalas, bet aš kitokių nenaudoju

Dydis:

Įvairių gamintojų dydžiai skiriasi, bet iš esmės mes šnekame apie 2;1;0;00;000 ir 0000 dydžio teptukų skalę. Reikalingiausi pirmi 3 ir vienas labai plonas. Dar reikia kelių jau jaunystės žavesį praradusių teptukų, kurie gali būti net didesnio numerio pvz 3 tai teptuko gruntavimui ir teptuko dažų skiedimui bei maišymui.

vienas labai svarbus niuansas, ne pats storis svarbiausia, o kaip plaukas sugula į tašką, net su kokybišku N2 galima nuveikti kur kas daugiau nei su patriušusiu N3/0

Pluošto ilgis:

Skirtingai nei specialūs teptukai, dailės parduotuvių turimi yra kiek per ilgi, apie kotelius nešneku, nes aš pripratęs prie 40cm ilgio teptukų. Bet teptuko plaukų ilgis vėlgi priklauso nuo skonio. Su ilgesniu sunkiau pataikyti uždėti akies vyzdį, bet ilgesnis kur kas patogesnis dengiant didesnius plotus ar brėžiant ilgesnę liniją.

KUR?

Aš beveik visus teptukus perku Abinoje (jogailos/pamėnkalnio kampas, pusrūsyje) iš sintetinių ten yra visai pakenčiami itališki APA teptukai raudonu koteliu, reikiamo dydžio jie kainuoja 4-6 litus. Juodu, lakuotu koteliu kiek brangesni, sako ir geresni, bet aš skirtumo nepastebėjau. Iš natūralių 2;1 ir 0 dydžio bene geriausi rusiški St.Peterburgo “sonnet” serijos kolonokiniai, juolab ir kaina juokinga N.1 – 6lt; N. 2 -8 lt. iš mažiausių naudoju meno mūzoje (ašmenos g. berods) pirktus sintetinius Van Gogh 0000 kaina arti 6 lt. vienintelis jų pliusas trumpas plaukas, o šiaip tarnauja trumpai, kainuoja palyginti brangiai. Iš esmės tik poros figūrėlių akims, lūpoms ir viskas. Artimiausiu metu pamėginsiu Abinoje pirktą APA “goya” serijos kolinsky 3/0 kaina 8lt, bus matyt kaip jis tepa.

Būtų aišku malonu jei ir kiti pasidalintų patirtimi.
Edited 374 2009-01-02 10:22
البوراك المجد
Darius
labai dekui uz naudinga informacija dabar zinosiu kokius dydziu reikia imt ir kokio plauko teptuko reikia.
374
turint šiek tiek piginų ir noro idealiausi mums: http://www.dickblick.com/zz067/59/ ir http://www.dickblick.com/zz067/54/ tikrai verti tų pinigų kuriuos kainuoja.
البوراك المجد
Darius
Na seip kosmetinius teptukus verta pamineti jie buna plonesi uz pacius plonesnius dailes bei GW teptukus...mama buvo davus tai ir su drebanciom rankom akiu vyzdy nudazysi.
blackfishas
as jau daugeli metu naudoju sintetinius van gogh, nuo 3 iki 0000 ir turiu dar kelis kolonokinius rusiskus (pastarieji laimi pries vangoga), vangogo teptukai greit nusiura ir labiausiai nervuojantis dalykas, kad ju galiukas uzsiriecia (pasidaro panasus i kabliuka). Tapybai ir tolygiam dengimui kolonokas, o drybrushui ir gruntavimui vangogas
Malifaux - The Guild
Infinity - Aleph (Steel Phalanx)
374
tas galiuko užlinkimas būdingas visiems sintetiniams.

manikiūrininkes irgi dažnai perka teptukus dailes reikmenų parduotuvėje,

Dar noriu truputį užsiminti apie teptukų priežiūrą.
Iš principo net ir patį geriausią teptuką galima staiga ir lengvai nužudyti, pakanka su juo pasielgti neatsargiai.
Teptukus žudo du veiksniai, cheminis ir fizinis. Nuo cheminio poveikio teptuko neapsaugosi gal tik tai, kad natūralūs atsparesni akrilo dervoms negu sintetiniai. Labiausiai visgi kenkia fizinis poveikis. Aišku tik barbaras gali naudoti teptuką ne tam, kam jis skirtas, o skirtas jis tepti (teptukas), ne trinti, ne šveisti, ne brūžinti, ne krapštyti, ne baksnoti.... Tarkim čia susirinkusieji gerbia savo įrankius ir tokiomis nesamonėmis neužsiima, taigi lieka kitas kenkėjas: pačių dažų fizinis poveikis. Akrilas yra tiesiog klijai ir turi būti nuvalyti nuo teptuko plaukelių, net ir nedideli likučiai dažų ant plaikelių keičia jų savybes į blogąją pusę. Išeitis: praustis, praustis ir dar kartą praustis. Kaip darau aš: po ranka turiu indą su švariu vandeniu teptukams skalauti, (distiliuotą vandenį dažų skiedimui laikau švirkšte) ir gerai sugeriančios drėgmę medžiagos (tinka geras šikpopierius, vienkartiniai rankšluosčiai). Intensyviai dažant kas 2-3 pamerkimus į dažus teptuką praskalauju ir nusausinu. Pakanka gerai pamakaloti vandenyje teptuką (nebaksnojant į dugną) ir priglaudus šonu prie popieriaus leisti susigerti drėgmei. Tai pakartoju 2-4 kartus, kol susigeriantis vanduo nebedažo popieriaus. Tada nusausintą ir išvalytą teptuką vėl galima merkti į dažus ir dažyti toliau. Jei laikinai ketinu naudoti kitą teptuką tai paskutinio nusausinimo nedarau. Visi teptukai kurie buvo bent kartą panaudoti baigus darbą eina praustis papildomai. Prausiasi jie su muilu (elementariu ūkiniu) po tekančiu šiltu vandeniu. Tekantis nebūtinai . Reikia stengtis, kad neliktų dažų dalelių prie pat teptuko kuokšto pagrindo (prie pat metalinės dalies), jei lieka, teptukui greitai ateina paskutinioji. Iš principo, ten dažai net ir dažymo metu neturi patekti. Pats prausimas atrodo maždaug taip: šlapiu teptuku švelniai patepliojamas muilo gabalas, tada dažomas delnas (Jokiu būdu negalima laužyti plaukų), nuplaunama tekančiu šiltu vandeniu ir vėl muiluojama. Tai kartojama tol kol teptukas visiškai nenusiprausia . Jei ties kuokšto pagrindu susikaupė dažų likučių ir jie nenori pabėgti aš muiluotą teptuką suku dviem pirštais pirmyn, atgal taip, kad pirštai vienu metu tolygiai būtų suėmę ir metalinę teptuko dalį ir kuokšto pagrindą. Šitaip tarp tankiai suspaustų plaukų susidaro judėjimas ir atsilaisvina dažų dalelės, tuo pačiu nelaužomi patys teptuko plaukai.
البوراك المجد
blackfishas
ufff... matau linkes i meditacija neturi japonishku shaknu? siaip visiskai teisingai, vanduo, siltas vanduo, sugertukas ir muilas B) maciau daug kas merkia teptuka i dazus vos ne su visa metaline dalim... no good. Aciu uz distiliuoto vandens reklama, nors naudojau paprastaji is brita filtro ir nebuvo jokiu bedu, bet ismeginsiu ir distiliuota.
Malifaux - The Guild
Infinity - Aleph (Steel Phalanx)
danis2005
Oho, reik dar ir vandeni naudot kitoki.O ar labai blogai teptukui jei naudosiu vandeni ish chiaupo?
Grahg the Elfmuncher
danis2005 parašė:
Oho, reik dar ir vandeni naudot kitoki.O ar labai blogai teptukui jei naudosiu vandeni ish chiaupo?


Ne teptukui, o dažams. Nes ten apie distiliuotą vandenį kalba ėjo dėl dažų skiedimo.
Darius
is chiaupo vandenje kalkiu ir nuosedu daug ir t.t. todel ir kenkia
Svetimas Vaikas
OMG... Cia visa ceremonija.... Bet BEGALO daug naudingos info!
We are ready for war!