Temos peržiūra
WarGames » Wargames - skirmish ir kita » Istoriniai žaidimai
Trisdešimtmetis karas (1618-1648) - aprašymas ir konflikto dalyviai
magyar
Sveiki,
Po truputį pradėsime kurpti fluff'iškąją Trisdešimtmečio Karo (Thirty Years War arba TYW) dalį - bendrą karo eigos aprašymą ir, žinoma, suminėsime visas armijas (/valstybes) dalyvavusias kare, idant būtų lengviau pasirinkti už ką žaisti.

Grubiai tariant, Trisdešimtmetis Karas buvo pirmasis pasaulinių karų eskizas. Jame vienu ar kitu metu dalyvavo vos ne visa Vakarų Europa. Karas iš tiesų truko 30 metų, nuo 1618 iki 1648 m. Jis baigėsi Vestfalijos sutartimi, kuri, iš tiesų, vienu mostelėjimu užbaigė net du karus - Trisdešimtmetį Karą ir Aštuoniasdešimmetį Karą tarp Ispanijos ir Nyderlandų (1568–1648).

Netrukus bus daugiau...


Aprašymas:
Greitai...


Konflikto dalyviai ir šalys:


Katalikiškoji Šventosios Romos imperija ir jos sąjungininkai:

Šventosios Romos Imperija, kurią sudarė:
Austrija
Bavarija
Katalikiškoji Lyga

Ispanija

Danija - Norvegija (1643-1645)


Protestantiškos šalys ir jų sąjungininkai:

Protestantiškų Vokietijos kunigaikštystės/karalystės (Prūsija, Bohemija, Saksonija ir t.t.)

Švedija

Prancūzija

Anglija

Škotija

Nyderlandai

Danija - Norvegija (1625-1629)

Mansfeldo armija (samdinių armija)


magyar
ŠVEDIJA

Po truputėlį pradedame konflikto jėgų nagrinėjimus ir startuosiu su šalimi, kuriai kartu su Trisdešimtmečiu Karu prasidėjo ir galybės era - Švedija. Protestantiška šalis.

Čia visi laurai atitenka karaliui Gustavui Adolfui, kurį dar vadino "Šiaurės Liūtu". Tai žingeidus ir aktyvus karalius, atviras naujovėms ir naujam mąstymui. Nuo 1630 iki 1632 m. jis tapo pagrindine varomąja figūra kare. O švedų kariuomenė tuo metu buvo pati moderniausia armija Europoje.

Žinia, tai tas pats Gustavas Adolfas, kurio tėvas pasikrovė mūšyje prie Salaspilio (Kirchholmo) 1605 m., kuriame keli tūkstančiai Chodkevičiaus sunkiųjų raitelių (daugiausiai lietuvių) ištaškė daugiau nei tris kartus didesnę švedų kariuomenę. Vėliau Gustavas Adolfas apgynė savo tėvo garbę, atsiimdamas Rygą, o po to patraukė daryti tvarkos Vokietijoje.

Deja, jo veržimasis į kovą ir noras vadovauti karo veiksmas iš priešakinių linijų, jam kainavo gyvybė Lutzen'o mūšyje (1632 m.), ko pasekoje sutriko protestantiškų jėgų tarpusavio koordinacija. Ir nors švedai pasiekė pergalę Lutzen'o mūšyje, karaliaus mirtis greičiausiai kainavo galutinę pergalę prieš Šventosios Romos Imperiją.

Švedų armija tęsė kampaniją ir po Gustavo Adolfo mirties, tačiau patyrusi keletą esminių pralaimėjimų, po 1635 m. kuriam laikui sumažino savo aktyvų dalyvavimą kare. Po to, švedai daugiausiai veikė kaip prancūzų sąjungininkai.


Švedų figūrėlės

Visai solidžią švedų armiją galima suformuoti "Warlord Games" išleistų figūrėlių. Tam reikalui yra išleisti 2 dedikuoti set'ai:

Švedų pėstininkai, iš kurių galima surinkti pikeman'us ir muškietininkus




Švedų kavalerija (lengvoji), kurią galima surinkti, kaip švedus, suomius ar protestiškuosius vokiečius. Šioje pakuotėje yra ir papildomos 6 muškietininkų figūrėlės.




Ir be abejo, tinka visi generic "Warlord Games" Trisdešimtmečio karo leidiniai

Kirasyrai, sunkioji kavalerija su 3/4 full plate šarvais




Dragūnai, 12 raitų, 12 pėsčių




Pabūklai, armored pikeman'ai ir daugelis kitų.




Švedų uniformose dominavo mėlyna, geltona, rusva ir ruda spalvos.


P.S.: Tie, kas susidomėjo Trisdešimtmečio Karo švedų armija, visada gali užsukti į RIKĮ ir pasiskaityti puikią Osprey Publishing knygą apie Gustavo Adolfo kavaleriją. Knygoje apžvelgiami švedų, suomių, Livonijos lengvieji ir sunkieji raiteliai bei Švedijos sąjungininkų Vokietijoje kavalerija. Norintys galės šią knygą ir įsigyti.



http://www.ospreypublishing.com/store/The-Army-of-Gustavus-Adolphus-(2)_9781855323506
Redagavo magyar 2011-05-30 09:09


magyar
ŠKOTIJA

Škotija, kaip valstybinis vienetas, Trisdešimtmečiame Kare nedalyvavo, tačiau jame dalyvavo daugybė škotų. Daugiausiai kaip protestantiškų armijų ar protestantams prijaučiančios pusės (pvz.: Prancūzijos) samdiniai ar savanoriai, tačiau teigiama, kad buvo škotų kurie kovojo ir priešingoje pusėje, tik galbūt ne taip skaitlingai. Trisdešimtmečiame Kare kovojo apie 50000 škotų. Apie 15000 iš jų tarnavo Prancūzijoje ir Nyderlanduose kovoje prieš Ispaniją. Net 25000-30000 škotų tarnavo švedų armijoje. Kaip matote, skaičiai tikrai pakankami, kad būtų galima sudaryti ištisas armijas vien iš škotų Švedijos ar Prancūzijos pajėgų sudėtyje.
Tiesa, kol kas neteko skaityti apie škotų kavaleriją 30-mečiame kare, klausimas ar tokia buvo, ar škotų dalyvavimas jame apsiribojo tik pėstininkija (lankininkai, muškietininkai, pikeman'ai, alebardininkai (Lochaber axe). Bet kuriuo atveju, Warlord Games yra išleidę Scots Lancers kavalerijos pakuotę Anglijos pilietiniam karui ir galbūt juos galima panaudoti 30-mečiam karui (nors apsirengimo mada jau skyrėsi). Todėl saugiausia būtų naudoti švedų arba vokiečių kavaleriją, kaip sąjungininkus. Bet kuriuo atveju, škotai tikrai niekada neturėjo kirasyrų.

Įdomios informacijos apie škotus Trisdešimtmečiame kare galima rasti šioje svetainėje:

MacKay’s Regiment of Foote, (1626-1634)
http://historyreconsidered.net/14.html

Dumbartons Regiment
http://historyreconsidered.net/Dumbarton_Regiment_1660_1746.html

Įdomūs skaičiai. Jeigu prielaida, jog tuo metu Škotijos populiaciją sudarė apie 850000 gyventojų, yra teisinga, gaunasi, kad 1624-42 metais Trisdešimtmečiame kare dalyvavo 4-5 procentai Škotijos gyventojų ir apie 25 procentus škotų vyrų. Neblogai.


Škotai Gustavo Adolfo (Švedijos) armijoje:



"Warlord Games" yra išleidę daugybę škotų pilietiniam Anglijos karui, kuriuos sėkmingai galima panaudoti Trisdešimtmečiame Kare:


Highland Clansmen (tokių tikrai buvo pilna, galima surinkti su lochaber kirviais, lankais ir muškietomis)




Covenanters - nors kovenanterių Trisdešimtmečiame Kare kaipo tokių dar nebuvo, bet neabejotinai užuomazgos tarp škotų karininkijos (ypač švedų kariuomenės sudėtyje) jau turėjo egzistuoti. Bet kuriuo atveju, nors kovenanterių mada ir nelabai atitinka 30-mečio karo laikotarpį, iš jų be problemų galima padaryti kokį elitinį škotų dalinį. Be to, būtų pageidautina pikeman'ams uždėti morion šalmus (galima įsigyti papildomai). Trisdešimtmečiame Kare ietininkai tikrai nešiojo daugiau šarvuotės nei ECW (English Civil War). Kelnes reikėtų dažyti tartanu, kaip parodyta antrame paveikslėlyje.






Scots Lancer (šitie išlieka su klausimu ir reikalauja daugiau research'o ir tikrai negalima naudoti "pot" šalmų)




Kaip sajungininkai puikiai sueis švedų kavalerija, kurią galima surinkti kaip švedus ar vokiečių protestantus




Švedų/vokiečių protestantų/(škotų?) artilerija




"Warlord Games" yra išleidę visą krūvą metalinių highlander'ių, kuriuos puikiai galima panaudoti Trisdešimtmečio Karo mūšiuose:
http://store.warlordgames.co.uk/reinforcements-381-c.asp
http://store.warlordgames.co.uk/support-packs-393-c.asp







Taip pat, yra išleistas puikus Montrose Irish set'as, kuris puikiai sueitų ir už škotus. Juolab, kad kontinente per Trisdešimtmetį Karą škotus dažnai vadinadavo airiais ir nelabai vienus skirdavo nuo kitų. Patys Montrose'o airiai irgi dalyvavo 30-mečiame kare, tačiau tiksliai pasakyti ar jie kovėsi už katalikus ar protestantus sunku dabar pasakyti. Dauguma jų buvo katalikai. Gustavo Adolfo armijoje tikrai buvo bendrų elitnių škotų-airių dalinių (Gallowglass). Tikėtina, jog jų buvo ir prancūzų armijoje. Vėlgi, reikėtų daugiau morionų.


Redagavo magyar 2011-06-21 07:45


magyar
Papildyta informacija apie švedus.


magyar
Nedidelis intarpas: malonus "Warlord Games" savaitgalio siurprizas - naujų Trisdešimtmečio karo figūrėlių preview. Netrukus "Warlord Games" išleis sword and buckler pėstininkus. Pastaruosius daugiau ar mažiau naudojo visos armijos, o ispanai - ypač didžiuliais kiekiais. Taip kad tai bus puikus paįvairinimas tercijoms ir tikrai atras panaudojimą Escalade skirmish'e.








http://store.warlordgames.co.uk/thirty-years-war-swordsmen-6388-p.asp


magyar
Čia dar puiki scena, kaip vykdavo Trisdešimtmečio Karo susirėmimai (šiuo atveju Rokrua (Rocroi) mūšis) ir ką tarp pikeman'ų veikdavo sword and buckler kariai.

http://www.youtube.com/watch?v=26C758K4Fc0
Redagavo magyar 2011-06-06 09:07


magyar
Papildyta informacija apie škotus Trisdešimtmečiame kare. Ją taip pat pridedu ir čia:

MacKay’s Regiment of Foote, (1626-1634)
http://historyreconsidered.net/14.html

Dumbartons Regiment
http://historyreconsidered.net/Dumbarton_Regiment_1660_1746.html

Įdomūs skaičiai. Jeigu prielaida, jog tuo metu Škotijos populiaciją sudarė apie 850000 gyventojų, yra teisinga, gaunasi, kad 1624-42 metais Trisdešimtmečiame kare dalyvavo 4-5 procentai Škotijos gyventojų ir apie 25 procentus škotų vyrų. Neblogai.


magyar
Dar vienas įdomus atvejis, šį kartą patvirtinantis, jog škotų ir airių samdiniai kovojo abiejose pusėse. Straipsnis apie garsųjį Šventosios Romos Imperijos generolą Albrechtą von Wallenstein'ą. Pasirodo, kai imperatorius jį apkaltino išdavyste, jį nužudė ne kas kiti, kaip jo paties samdiniai škotų ir airių karininkai. Beje, iš wiki straipsnio galima spręsti, kad škotai ir airiai bent jau turėjo savo dragūnus šiame kare.

Skaityti "Treachery and death" skyrių:
http://en.wikipedia.org/wiki/Albrecht_von_Wallenstein


magyar
Yra gerų naujienų Trisdešimtmečio karo gerbėjams, žaidėjams ir rinkėjams. Iš "Warlord Games" RIKIS gavo artimiausio ketvirčio planus ir juose - Imperial Harquebusiers. Tai bus 12-os kavaleristų figūrėlių dėžutė. Taigi, pagaliau sulauksime dedikuoto kavalerijos set'o, skirto Šventosios Romos imperijai. Prekyboje jis turėtų pasirodyti rugpjūčio-rugsėjo mėnesį.


magyar
Senokai nebuvo posto šioje temoje ir dabar puiki proga, nes štai kokį grožį paruošė Warlord Games. Tikras pasidižiavimas bet kurioje imperialistų armijoje. O ir WHFB žaidėjai neturėtų spjauti į šį leidinį. Puikūs Imperijos raiteliai išeitų:


http://www.warlordgames.com/26455/new-wallensteins-lifeguard/





Contains 12 metal mounted figures.


Marukas
Siaip figureles neblogos, imperijos riteriams jie truputi per mazai sarvuoti ir arkliai neturi bardingo, bet kadangi jie turi po du pistoletus, ir jei yra opcija kardams, tada jie tiktu kaip pistolieriai. O imperijos riteriams ziauriai tinka Perry maounted men at arms, ziauriai tinka, netgi primigtinai tinka
Su perry figurelem, imperijos armija gali tapti pati pigiausia ir viena graziausiu armiju in WHFB
Hordes-Trollbloods
WM-Khador
mk2:W-11,L-15
mk3:W-9,D-1,L-5
Infinity- Haqqislam,Morat Aggression Force
Malifaux-The Guild


Blogas apie miniatiuras :http://mwargaming.blogspot.com/
Mithrae
Šitie?
http://www.perry-miniatures.com/product_info.php?cPath=22_62&products_id=2713

Kodėl taip manai? IMHO tokių šarvų jau gerokai ankščiau atsisakė. To laikmečio paveikslai ir grafika tokių šarvų nerodo.
Marukas
Mithrae parašė:

Šitie?
http://www.perry-miniatures.com/product_info.php?cPath=22_62&products_id=2713

Kodėl taip manai? IMHO tokių šarvų jau gerokai ankščiau atsisakė. To laikmečio paveikslai ir grafika tokių šarvų nerodo.



As cia rasiau apie warhammerio imperijos armija, o tame pasaulije viskas imanoma
Hordes-Trollbloods
WM-Khador
mk2:W-11,L-15
mk3:W-9,D-1,L-5
Infinity- Haqqislam,Morat Aggression Force
Malifaux-The Guild


Blogas apie miniatiuras :http://mwargaming.blogspot.com/