Thread view
WarGames » Veikla » Dirbtuvės
DIY porolono ir putplasčio pjaustyklė
Paralius
Šitas nedidelis projektas gimė gvildenant vieno terraino koncepciją - lavos bala su nedidelėmis salelėmis ant kurių vyksta kautynės (slam atakos ir throw'ai niekad nebuvo tokie linksmi). Tam reikėtų pripjauti akmens lyčių, o gaminami jie analogiškai kaip ir kalnai - imam putplastį ir išpjaustom. Pjaustom gi ne bet kaip, o kaip užsieniečiai - termopjaustyklėm (hot wire cutter). Stacionariu ar į siaurapjūklį primenančiu įrankiu viela įkaitinama iki kokių 1000 laipsnių ir per materialą - kaip per sviestą įmantriausiom formom. Bet nedidelė bėda - jei pjaustyklės pavadinime ir apibūdinime yra žodis "terrainas" ar "scenery", jos kaina siekia kelis šimtus litų, mat atseit specializuota. eBay galima susirasti už 40 litų su siuntimu panašias i seną gerą lobziką ir veikiančias nuo 4,5V plokščios baterijos, tačiau nespėsime pirkti baterijų. Lietuvoje tokią pjaustyklę radau tik vieną pardavime, kažkas, kam nepasisekė su reklamos bizniu, mėgino išstumti už 100 litų, tiesa buvo savadarbė ir stacionari.
UPDATE - modelis.lt siūlo nuo batareikės veikiančią pjaustyklę už 20 litų.

Laimei lietuvis lieka lietuviu ir vis sugalvoja kaip pigiau. Pagaminti rankinę pjaustyklę Jums reikės:
- Lobziko - 6-8 litai senukuose.
- Nikelio-chromo vielos - 16 litų kartu su siuntimu iš Anglijos, eBay. Parduoama po metrą, naudojama koks 15-20cm, lieka nemažai keitimui (mat sudega su laiku ta viela). Lietuvoje neradau kad kas pardavinėtų
UPDATE - Lietuvoje vielos irgi yra - modelis.lt siūlo po 4 litus tą patį. Pasirodo kas ieško, tas randa.
- maitinimo blokelio - 10-20 litų Lemonoje, Evitoje. Naudojamas bet koks pats paprasčiausias nuo 4,5V iki 12V ir nuo 0,5A. Pats naudojau 9V, 1,15A nuo kažkokio sugedusio įrenginio, greičiausia routerio.
- izoliacija, laidas, medinis tošelis



Naudojau įrankius, kurių didesnės dalies net nereikia, bet sukroviau viską prie ko gaminimo procese prisiliečiau:



Pirmas žingsnis - negailestingai perpjauti lobziką ir vėl jį sujungti pasinaudojant mediniu tošeliu taip, kad ties perpjovimu nesiliestų metalinės dalys - palikite kokį pusę centimetro tarpelį. Suprantate, lobzikas yra metalinis ir jei viename ir kitame jo gale prijungsime elektros blokelį, gausime trumpą sujungimą. Geriausiu atveju užkais blokelis, blogiausiu nukratys ir išjungs Jus pačius, supleškinsite elektros laidus, namus ir žūsite gaisre. Kvailiau ir nutikti negali, todėl nerizikuokite.



Iš blokelio ateina du laidai. Jums visiškai nesvarbu kur pliusas, o kur minusas. Vieną laidą privyniosite prie vieno galo, kitą - prie kito. Tarp tų laidų ištempsite nichromo vielutę. Lobziką apvyniokite izoliacija, kad padėję ant metalinio paviršiaus neužtrumpintumėte ir nenutiktų kaip aprašyta aukščiau. Idealiu atveju metalinių lobziko dalių aplamai nesimatys, bet kadanors kažkaip reikės jį atsukti ir pakeisti vielutę, todėl visą apvynioti izoliacija kažin ar protinga. Turėkite omeny, kad vielutė įkaitusi būna LABAI karšta (turiu omeny LABAI LABAI karšta - pats tas pirštui nusipjauti), todėl žiūrėkite, kad šalia jos nebūtų kam kaisti - elektros laido, metalinės dalies, už kurios laikysite ir t.t.





Viską pagaminti galima per pusvalandį. O tada jau tepasireiškia fantazija. Tiesa, pjaustant išsiskiria nuodingi garai. Vėdinkite patalpą.



Jei kas mėgins ką nors gaminti - šūktelkit, gal bus pakankamai meisterių kokiai sculptingo rungčiai surengti.

[small]Visa pateikta informacija yra informacinio pobūdžio ir skirta tik mokymosi tikslais. Neprisiimu jokios atsakomybės už Jūsų galimą durnumą ir veiklos padarinius.[/small]
Edited Paralius 2011-08-01 08:31
Keash
O jeigu kažkas nėra toks auksarankis arba bijo sudeginti namus, gali nusipirkti panašų daiktą čia: http://www.modelis.lt/product.php?id_product=16080
WhiteDragon
Auksarankis mūsų +1 interneto tau
blackfishas
respect, Grifka. +1 ir nuo monęs.
Malifaux - The Guild
Infinity - Aleph (Steel Phalanx)
Paralius
Jup, čia tas pats kur minėjau veikiantį nuo batareikės ir kainuojantį dukart daugiau eBėjuje. Jei kas nors naudojo, būtų idomu išgirsti kiek laiko krona.
374
Va čia tai požiūris į problemą. Pagarba. Moralas: rankas reikia auginti iš teisingos vietos ir nereiks verkšlenti, kad niekas nesigauna, viskas brangu, aplinkui vien vagys ...
البوراك المجد