Thread view
Neeilinis susibėgimas RIKYJE
magyar
Sveiki visi,
Kažkada (ir jau ne kartą) Balys (aka null) yra pasiūlęs surengti seminariuką RIKYJE, kuriame dalyvautų ir pats RIKIO staff'as ir RIKIO lankytojai ir visi kartu galėtų pabrainstorminti ir išreikšti savo nuomonę dėl tolimesnių RIKIO perspektyvų. Ilgokai mes atidėliojome šį reikalą, bet, matyt, jau pribrendo...

Todėl norėčiau pakviesti susirinkti jau šį antradienį, balandžio 28 d. 19 val., RIKYJE. Kviečiame visus. Kuo daugiau, tuo geriau. Ateikite, diskutuokite, pareikškite savo nuomone, teikite idėjas, padėkite mums. Be abejo, pastebėjome, kad paskutiniu metu daugėja nusiskundimų ir nepasitenkinimo iš jūsų pusės, lygiai taip pat auga nuovargis ir atsiranda idėjų bei pastangų trūkumas iš mūsų pusės. Todėl, panašu, kad šios diskusijos pagrindine tema bus tokia: "Ką daryti, kad hobis vėl džiugintų?".

Diskusija moderuos Balys, už ką jam iš anksto norėčiau labai padėkoti.


Praetor
Šią savaitę niekaip. Būčiau už diskusijos nukėlimą savaitei. Bet mintis labai gera.
Warmachine (Khador)
Malifaux (Rasputina)
Gobbitas
Pasistengsiu sudalyvauti.
X-Wing – Galactic Empire.
Batma
O gal gerbiamas diskusijos moderatorius galėtų kažką paskirti išreikštų minčių, pasiūlymų ir sprendimų konspektavimui. Kad tie, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali dalyvauti, galėtų pamatyti kas buvo kalbama ir kas buvo nutarta.

Ačiū.
Praetor
Batma +1
Warmachine (Khador)
Malifaux (Rasputina)
Kronas
Batma +1
If you kill one man you are murderer.
If you kill ten you are a monster.
If you kill a hundred you are a hero.
If you kill ten thousand you are a conqueror!
Boyar Aleksandr of Kislev
Necrontyr
Vakarą rezervavau ir atvyksiu sudalyvauti.
Karolis
tureciau buti
magyar
Ačiū labai visiems, kurie susirinko. Nemažai mūsų buvo. Santraukos čia nepateiksiu, bet bus ir antras susirinkimas, konkretesnis. Būtinai pranešiu detales jau netrukus. Super dėkui Baliui, kuriam teko suvaldyti keliolika geek'ų :0.


Kronas
O gal iš "keliolikos geek'ų" yra kažkas, kas bent trumpai galėtų perteikti esminius pasiūlymus / nutarimus?
If you kill one man you are murderer.
If you kill ten you are a monster.
If you kill a hundred you are a hero.
If you kill ten thousand you are a conqueror!
Boyar Aleksandr of Kislev
Craghack
Tokiu esminiu nutarimu kaip ir nebuvo, daugiau mintys. Ty, is pradziu pasnekejom apie faktus (kokios sistemos zaidziamos, kiek zmoniu zaidzia, kur zaidzia), neigiamus dalykus (visi ant lapuku surase, kas nepatinka ir veliau sudeliojo i kategorijas. Kelios pagrindines gavosi "uzsakymai", "asmeniniai reikalai", "nesutarimai tarp sistemu", "aktyviu sistemu "moderatoriu", kurie galetu pravest demo, organizuot turnyrus nebuvimas"), teigiamus dalykus (kuo wargeimingas pasizymi ir ka mes galetume apie ji papasakot naujokams". Galiausiai, ka galime daryt. Kiek atsimenu, buvo siulyta sturmuot fantastu con'us, knygu muges ir vasara vykstancius festivalius. Taip pat buvo kalbos apie Rikio pavertima i kluba, nei parduotuve, kitu sistemu demo armiju isdeliojimas lentynose, kad potencialiai pritrauktu demesi, didesniu viesu renginiu (kaip seniau darydavo Rudolfas) organizavimas.

Gal kas dar papildys?
Edited Craghack 2015-04-29 13:32
blackfishas
neneoriu būt senas bambeklis, bet Con'ai mirė liko Feniksadienis ir RPGamta. bet čia offtopicas. kalbant į temą - jėga,kad tokie dalykai vyksta. Lauksiu tolimesnių žinių ir tikiuosi su konbstruktyviom idėjom sudalyvauti kitame susirinkime.
Malifaux - The Guild
Infinity - Aleph (Steel Phalanx)
Paralius
Hm, idomu, kokios mintys susiformavo po susibėgimo? Ir kokie tolimesni žingsniai? Lyg ir kalbėta apie dar vieną mytą, kuriame jau apsvarstysime konkrečius pasiūlymus ir galimus scenarijus?
null
Visų pirma dėkoju diskusijos dalyviams. Pavyko visai geras smegenų šturmas, padėjęs pažvelgti į dabartinį Lietuvos "state of geekdom" ir pagalvoti apie tolesnius mūsų bendruomenės plėtros kelius. Trumpa diskusijos santrauka:

Susitikime pirmiausiai aptarėme dabartinę wargeimingo padėtį Lietuvoje. Apytikriais skaičiavimais, Vilniuje yra apie 30 daugiau-mažiau aktyvių žaidėjų, per Lietuvą (daugiausiai Kaune) dar apie dešimtį susidarytų. Taigi, grubiai mūsų yra apie 40, nors dauguma sutiko, kad potencialas yra gerokai didesnis. „Rikis“ kol kas yra pagrindinis veiklos centras, taip pat – Kauno „Legatas“. Į veiksmą taip pat įsitraukia „Hobby Shop“, tiesa, kol kas „X-Wing“ plotmėje. Suvokėme, kad mažai (t.y. beveik nieko) žinome apie žmones, kurie žaidžia namuose, taigi bendruomenė yra nedidelė ir geriausiu atveju, gana fragmentuota.

Nors per metus įvyksta apie 17 įvairių renginių, daugiausiai – turnyrų, į juos ateina geriausiu atveju vienas kitas potencialus naujokas ar besidominti. Vasarą apskritai prasideda štilis.

Pagrindinis mūsų komunikacijos kanalas yra šis forumas, taip dar „Rikio“ Facebook paskyra. Ji turi apie tris tūkst. sekėjų, iš jų realiai pasiekiama apie 700-800 žmonių.
Kalbant apie emocinį wargeimingo situacijos Lietuvoje vertinimą vyravo ne pačios šviesiausios mintys. Stagnacija, nykumas, užsisėdėjimas, „niekam nereikalinga“ – dažniausiai skambėję vertinimai. Su tuo susiję pastebėti wargeimingo judėjimo trūkumai ir silpnybės:

Infrastruktūra – prastas aprūpinimas modeliais, ilgai keliaujantys užsakymai, nepakankamas kiekis gerai aprūpintų vietų, klubų, kur gali vykti veikla;

Organizacija – daugelis nesijaučia esą kokio nors klubo ar bendruomenės nariai, pati bendruomenė gana statiška, susiskaldžiusi pagal žaidžiamus žaidimus. Pastebimas lyderių, kurie stumtų hobį pirmyn, trūkumas arba tie patys lyderiai išsikvepia ir praranda motyvaciją. Svarbu ir tai, kad nėra naujų veidų, žmonių – „verdame savo sultyse“, kalbėjo diskusijos dalyviai.

Informavimas – esame mažai žinoma bendruomenė, apie hobį Lietuvoje potencialiems žaidėjams ir visuomenei pasakojama gerų geriausiu atveju labai epizodiškai.

Na, ir asmeninės priežastys – net ir aktyvūs žmonės susiduria su laiko, motyvacijos trūkumu, tampa pasyvesni.

Tokiu būdu diskutuodami prisikasėme prie, mano manymu, vieno esminių klausimų: o kieno turėtų būti interesas stipri bendruomenė ir jos plėtra? Ar tuo turėtų rūpintis patys žaidėjai ar verslas (vadinkime taip), kuriam stipri ir auganti bendruomenė būtų pagrindas veiklai ir pelnui?

Taigi čia aptarėme galimus hobio organizavimo būdus. Vienas iš jų – kurti normalų klubą ar organizaciją, kuriai žaidėjų aprūpinimas ir telkimas būtų pagrindinė veiklos kryptis. Klubo nariai galėtų mokėti narystės mokestį, kurio dalis būtų skiriama klubo vadovui ar vadybininkui kaip užmokestis, kad šis būtų motyvuotas dirbti – organizuoti renginius, vykdyti hobio komunikaciją ir pan.

Buvo ir kitų neblogų idėjų – rinktis kartą per mėnesį terrainui gaminti, atidaryti filialą (stendą, stalą, kioską) didžiuosiuose prekybos centruose, kur dideli žmonių srautai, viešų demo organizavimas, periodinis naujienlaiškis bendruomenės nariams su informacija apie veiklą Lietuvoje, įvykusius ir artėjančius renginius. Galų gale panašūs susibėgimai, kaip kad ši įvykusi diskusija, ar netgi wargeimerių bendruomenės komandos formavimo renginiai – pvz. išvyka su palapinėmis, šašlykais ir draugais (pasikviečiant žmones, kurie nebūtinai yra hobyje) pastovyklauti prie ežero.

Įvairių idėjų netrūko. Tačiau klausimas, kiek tikėtina, kad kuris nors iš mūsų gryno entuziazmo vedini imsime rengti naujienlaiškius ar dirbsime prekybos centruose. Todėl toliau, ko gero, ir reikėtų galvoti apie hobio organizavimo formą – kokį kelią pasirinkti, kad atsirastų tie „varikliai“ (klubo vadovai, verslininkai ir pan.), kurie vestų wargeimingo veiklą pirmyn. Manau, tam reikėtų vėl kada susibėgti ir pabreinstorminti.
Blogas apie stalo ir miniatiūrų žaidimus http://kauliukai.blogspot.com/
Praetor
Labai ačiū už susirinkimo apžvalgą!
Warmachine (Khador)
Malifaux (Rasputina)
Marukas
Null, aciu uz apzvalga, galima daug maz nebloga vaizda susidaryti apie susibegima. Daug geru ideju. Svarbu, kad klube esantys zmones jaustusi, kad jie yra klube bendraminciu. Daug darbo laukia musu
Hordes-Trollbloods
WM-Khador
mk2:W-11,L-15
mk3:W-9,D-1,L-5
Infinity- Haqqislam,Morat Aggression Force
Malifaux-The Guild


Blogas apie miniatiuras :http://mwargaming.blogspot.com/
Luxis
Šiaip tai idėjų reikia skolintis iš tų šalių, kur vargeimingas jau yra įsikibęs. Matėte, kaip pasaulis minėjo Galipoli kampaniją? Vienas ar keli žmonės tikrai nepajėgs, bet jeigu mes turime kažkokią bendruomenę, tai galima dabar parinkti kokį nors vietinį įvykį ir nuo vasaros pradėti jam ruoštis. Ar Verkių mušis, ar Vilniaus apgultis, svarbu kad butu galima paruošti trumpą "flyer" tipo lankstinuką ir visur jį kyšti. Mokykloms, Delfi... gal ir prekybos centrams. Jeigu kelių mėnesių musų jėgoms yra per mažai, galima taikytis ne į rudens o į kito pavasario "kampanija", bet jeigu ieškoti "platesnės sankabos" su visuomenę, tai istorija turi "didesnį koeficientą", negu fantasy ar SF.
Paralius
Gal pats laikas šaukštui deguto?...

Įsivardinę esminius hobio trūkumus Lietuvoje, kalbame apie tai, kaip rengsime demo, kaip dažysime terrainą, kaip su entuziazmu imsimės geiminti ir tt. Bet, o bet:
- ir toliau klubas išsilaikys iš 30 žmonių?
- apie pinigus visi nedrasiai prasitarė, bet niekas taip ir netrenkė kumščiu per stalą kalbėdamas apie tai, kaip bus surinkta ant patalpų, stalų, galbūt kažkiek produktų lentynose? Ar kainuos prekybcentrio stendas, už ką pirktomis bendro naudojimo armijomis žais naujokai, tt.
- tai kokios naujos komunikacijos priemonės bus įgyvendintos, kad pasiekt daugiau liaudies?
- jei viskas verčiasi į klubą, tai kur nauji žmonės įsigis produkciją? Siųsim juos į ebėjų ir Waylandus? Ar pažadėsime po trijų mėnesių surintki užsakymą?
- naujas žmogus pakviestas į klubą - ką jis ten suras, dėl ko turėtų sugrįžti dar kartą? Kas nors po flyerių pamėtymo numatė sekančius veiksmus kaip ir kas bus daroma?
- ir vis dėlto - tai kieno interesas yra hobio gyvavimas? Renginių orgų, klubo, bendruomenės, verslo? Kaip tie interesai keisis kai hobyje turėsime nebe 30, o 300 žmonių? Kas drive'ins visą tą minią?
- kiek laiko demo ir turnyrų organaizeriai bus motyvuoti tik idėjomis ir paplekšnojimais per petį? Kas su tais žmonėm bus po metų? Kaip situacija keisis, kai demo vesime ne tada, kai norime, o tada, kai reikia?
- ir toliau apsimesime, kad savivaldybių, ministerijų, ar kitų galimai suinteresuotų šalių nėra?
- ar gali kas nors papasakoti, kaip hobis Lietuvoje atrodys po metų, dviejų, trijų ir tai paversti į veiksmų planą su aiškiais milestone'ais?

Yra dar pora opesnių klausimų, bet gal jiems tas antras mytas ims ir įvyks..

Nepriimkite asmeniškai. Bet jei ketiname daryti tą patį, kaip seniau, kodėl tikimės kitokių rezultatų? Ar tikrai mokesčio surinkimas kitokiu algoritmu, ar lankstinukai su prisipažinimu, kad suaugę irgi žaidžia alaviniais kareivėliais, pakels wargeimų lygį Lietuvoje? Bendru atveju - kaip ir kuo matuosime savo rezultatus?

Nagi, pafleiminkime
Gambler
Quote by null
Tokiu būdu diskutuodami prisikasėme prie, mano manymu, vieno esminių klausimų: o kieno turėtų būti interesas stipri bendruomenė ir jos plėtra? Ar tuo turėtų rūpintis patys žaidėjai ar verslas (vadinkime taip), kuriam stipri ir auganti bendruomenė būtų pagrindas veiklai ir pelnui?


Čia tikrai negalima visko suversti ant vienos kažkurios tai pusės. Tiek žaidėjai, tiek verslas turi dirbti kartu. Nes jei žaidėjai ignoruos verslą, kuris suteikia vietą turnyrams ar pasižaidimams, tai nebeliks nei verslo nei vietos. Ir lygiai taip pat jei verslas ignoruos žaidėjus jis liks be pirkėjų. Mūsų masteliu wargeimai tikrai nėra pigus malonumas ir todėl nėra labai stebėtina, kad žmonės pirkdami skaičiuoja pinigus ir perka kur pigiau - Waylandas, Firestorm ar kitur. Joks brick and mortar store verslas negali konkuruoti su interneto milžinais. Tad jei remiame internetines parduotuves tikrai neverta skūstis, kad nėra jokios vietinės parduotuvės, kur būtų galima pažaisti.

Quote by null
Taigi čia aptarėme galimus hobio organizavimo būdus. Vienas iš jų – kurti normalų klubą ar organizaciją, kuriai žaidėjų aprūpinimas ir telkimas būtų pagrindinė veiklos kryptis. Klubo nariai galėtų mokėti narystės mokestį, kurio dalis būtų skiriama klubo vadovui ar vadybininkui kaip užmokestis, kad šis būtų motyvuotas dirbti – organizuoti renginius, vykdyti hobio komunikaciją ir pan.


Visokių įdėjų generavimo fazė draudė kritikuoti iškeltas mintis. Tačiau IMHO Rikio pavertimas iš parduotuvės į klubą tikrai nėra gera. Pirmiausiai todėl, kad staiga nuomos apmokėjimas taptų klubo narių galvos skausmų. Aš sunkiai įsivaizduoju kiek kainuoja Rikiui nuoma, bet sakykim 300 eurų į mėnesį. Vilniuje optimistiškiai buvo suskaičiuota 30 žmonių, pradedant aktyviai perkančiais bei žaidžiančiais ir baigiant turinčiais, bet pasirodančiais kaip jaunas mėnulis. Tai yra, kad apmokėti einamasias klubo sąskaitas kiekvienas jų turėtų atnešti po 10 eurų kas mėnesį. Bet aš pabūsiu pesimistas ir pasakysiu, kad realiai vieta sulošti partiją rūpi pusei (paskutiniai WM/H ir FoW turnyrai pritraukdavo po 10-12 žmonių) ir likusiųjų dalis išauga iki 20 eurų. Dalis aktyviai žaidžiančių pačiame Rikyje lankosi gerai jei kartą ar du į mėnesį, tad jiems mokėti pilną kainą lyg ir neapsimoka. Taip ir vėl padidėja nario mokętis iki +/- 30 eurų nuo galvos. O tai jau tampa didoka suma vienam asmeniui už tokį malonumą.

Quote by null
Įvairių idėjų netrūko. Tačiau klausimas, kiek tikėtina, kad kuris nors iš mūsų gryno entuziazmo vedini imsime rengti naujienlaiškius ar dirbsime prekybos centruose. Todėl toliau, ko gero, ir reikėtų galvoti apie hobio organizavimo formą – kokį kelią pasirinkti, kad atsirastų tie „varikliai“ (klubo vadovai, verslininkai ir pan.), kurie vestų wargeimingo veiklą pirmyn. Manau, tam reikėtų vėl kada susibėgti ir pabreinstorminti.


Jei vidinių resursų stumti savo mėgstamą wargeimą nėra tarp pačių žaidėjų, tai nemanau, kad kažkoks žmogus iš šalies sugebės išjudinti. Gali kiek nori organizuoti turnyrų, bet jei į juos niekas neateis tai naudos nebus jokios.
Warmachine - Khador
Hordes - Skorne
Flames of War - Germany, USA Easy Company
Craghack
Esme, kad waylande ne tik pigiau, bet ir patogiau. Rikio aveju mums pirmiausiai reikia sulaukt, kol susidarys reikiama suma, o tada dar laukt, kol atkeliaus produktas. Visuokiuose Waylanduose, gi, uzsisakai uz 40 svaru, gauni nemokama siuntima (ir jei nesusika orderio, kaip kai kuriais atvejais nutinka), prekes gauni po dvieju savaiciu. Bet cia toks vos ne uzburtas ratas gaunasi. :/